1969

PANN

Je bent hier: Canon » 1969 PANN

De grootste LHBTI+-jongerenorganisatie

Zes studenten verzetten zich tegen de tuttige regels om jongeren te beschermen tegen homoseksualiteit. Zij richtten in 1969 daarom een societeit voor jonge homofielen op. Die groeide in ruim vijftig jaar uit tot de grootste LHBTI+-jongerenorganisatie in ons land. 

 

De start

PANN is in 1969 opgericht door zes studenten uit Utrecht die het zat waren dat er geen ruimte in hun stad was voor homojongeren. Destijds stelde artikel 248-bis uit het Wetboek van Strafrecht homoseksuele relaties tussen meerder- en minderjarigen strafbaar. Om die reden liet de Nederlandse Vereniging van Homofielen C.O.C. geen bezoekers jonger dan 21 jaar toe. De studenten besloten hier verandering in te brengen en op dinsdag 15 april 1969 vond de opening plaats van de ‘sociëteit voor jonge homofielen’, het eerste PANN-evenement, in een werfkelder aan de Nieuwegracht.

Kort na de introductie van de dinsdagavondsociëteit richtte PANN een geïntegreerde sociëteit op met het doel homo-emancipatie te bevorderen door integratie. In de jaren zeventig maakte de sociëteit plaats voor een dinsdagavondcafé met een maatschappijkritisch karakter en een laagdrempelig PANN-Feest met als doel een breed scala aan groepen in de samenleving te integreren. En dat is gelukt! PANN is heden ten dage niet meer weg te denken uit het leven van de Utrechtse LHBTI+.

 

PANN op de bres voor homorechten

PANN was tegelijk een zichtbare strijder voor homo-emancipatie en later voor relatievorming in het algemeen. Ze schroomde er niet voor de barricades op te gaan op het Haagse Binnenhof, demonstratieve groepshuwelijken te sluiten op het bordes van het Utrechtse stadhuis en een front te vormen tegen de conservatieve kardinaal Simonis.

In de jaren tachtig en negentig werd het tijd voor verandering. PANN stopte met het voeren van radicale acties en besteedde dit uit door als subsidieverstrekkende stichting op te treden. PANN werd een beschaafde en relevante gesprekspartner voor publiek, politiek en elangenorganisaties. Het doek viel voor het dinsdagavondcafé als direct gevolg van de versobering van de studiebeurs.

 

Roze Zaterdag

Ook in de daaropvolgende jaren ontwikkelde PANN zich verder. Er werden in het bijzonder slagen gemaakt in de professionaliteit en continuïteit van de stichting. Met een historisch hoog aantal actieve vrijwilligers en de goedlopende feesten ging PANN een nieuwe uitdaging aan: het organiseren van de landelijke Roze Zaterdag in 2013.

De organisatie wilde van de Roze Zaterdag een modern evenement maken, wat aantrekkelijk was voor jongeren en vooral positieve zichtbaarheid met zich mee moest brengen. PANN diende een bidbook in en won. Voor de organisatie werd stichting RZ2013 opgericht, met als basis vele PANN-vrijwilligers. Op 29 juni 2013 was het eindelijk zo ver, de Roze Zaterdag voor de derde keer in Utrecht. Met ruim 55.000 bezoekers was het de drukstbezochte RZ-editie tot dan toe.

 

PANN vanaf 2015

In 2015 sloot Tivoli Oudegracht, jarenlang de thuisbasis voor de zaterdagavondfeesten van PANN, haar deuren. Met TivoliVredenburg als nieuwe uitvalsbasis, vestigde PANN zich in de Ronda-zaal van het gloednieuwe Utrechtse poppaleis. In september van dat jaar startte PANN met een strak uitverkochte editie het nieuwe hoofdstuk, waar vandaag de dag nog steeds maandelijks zo’n 1000 bezoekers op af komen.

 

Kees van den Berg

 

Literatuur

 

Adrianne Dercksen Meer dan een feest. 25 jaar PANN in Utrecht, Utrecht: PANN, 1994

 

Externe links

 

Website PANN