1986

Roze Zaterdag

Je bent hier: Canon » 1986 Roze Zaterdag

Zichtbaarheid

 

De gemeente Utrecht kent sinds 1986 een homo- en lesbisch emancipatiebeleid om de maatschappelijke integratie te bevorderen, tegenwoordig LHBTI+-beleid. Datzelfde jaar, op 28 juni, vond ook de Roze Zaterdag in Utrecht plaats met 9.000 deelnemers. Thema: ‘Voor méér kleur’.

Het was het slot van de Utrechtse ‘homoweek’, de Roze week die duurde van 21 – 28 juni. Een kleurrijke stoet trok door de binnenstad naar het Wilhelminapark, waar de slotmanifestatie was. Geen opstootjes, geen agressie, maar feest en vreugde.

De Roze Zaterdag wordt elk jaar, meestal op de laatste zaterdag van juni, gehouden. Op die dag braken in 1969 in New York rellen uit, nadat de politie de homobar Stonewall in Christopher Street was binnengevallen. De rellen leidden tot de georganiseerde strijd voor de rechten van homo’s en lesbiennes, die onder meer tot uiting kwam in de eerste Gay Pride Parade op 28 juni in New York. Daarna volgden andere landen waaronder Nederland, voor het eerst in 1978, in aanvang en Amsterdam en vanaf 1981 in meerdere steden. In Utrecht dus op 28 juni 1986. Een tweede Roze Zaterdag vond plaats in 1998 en de laatste was in 2013, het jaar van de Vrede van Utrecht.

 

Kees van den Berg