Jaarlijkse LHBTI+-stadsprijs
De Annie-Brouwer Korf Prijs was de eerste regenboogstadsprijs in Nederland. In 2007 ontving toenmalig burgemeester Annie Brouwer-Korf de prijs als eerste op het toen kersverse Midzomergracht Festival. Sindsdien reikt de Utrechtse burgemeester jaarlijks de prijs uit aan mensen en organisaties die zich bijzonder inzetten voor LHBTI+ in de stad. De feestelijke uitreiking is een belangrijk evenement voor de Utrechtse regenbooggemeenschap en vindt de laatste jaren meestal plaats in Tivoli-Vredenburg.
Utrecht
De prijs is vernoemd naar Annie Brouwer-Korf (1946 – 2017). Zij was van 1999 tot 2008 burgemeester van Utrecht en heeft zich altijd bijzonder sterk gemaakt voor de emancipatie en acceptatie van LHBTI+. De prijs bestaat uit een trofee, een broche en een geldbedrag van € 5.000. Iedereen kan personen of organisaties nomineren. Een onafhankelijke jury kiest uit de inzendingen drie genomineerden. In 2022 waren dat bijvoorbeeld drie evenementorganisaties, Queer Film Festival Utrecht, Utrecht Pride en What You See Festival, waarbij Utrecht Pride won. Het Queer Film Festival Utrecht ontving de prijs een jaar later.
Nationale prijzen
De Annie Brouwer-Korf prijs is niet de enige regenboogprijs in Nederland. Sinds 2009 kent Nederland een nationale LHBTI+-prijs. De Nederlandse regering stelde toen de tweejaarlijkse Jos Brinkprijs in, vernoemd naar de bekende kunstenaar, activist en dominee. Winnaars waren onder andere politieagente Ellie Lust (2017) en kinderpsychiater Glenn Helberg (2021).
Daarnaast reikt COC Nederland al sinds 1991 onregelmatig de Bob Angelopenning en – oorkonde uit aan mensen die van grote betekenis zijn voor de regenboogbeweging. Bijvoorbeeld fotograaf Erwin Olaf (2011) en performer André van Duijn (2017) ontvingen deze penning, evenals de Utrechtse wetenschappers Rob Tielman (1998) en Judith Schuyf (2015). Martin Oortwijn van het vluchtelingenproject van COC Midden Nederland ontving de oorkonde in 2016.
Ook was er was tussen 2003 en 2012 een driejaarlijkse prijs voor de homovriendelijkste gemeente, de Lantaarnprijs, uitgereikt door Movisie. Utrecht was de winnaar in 2006.
Andere stadsprijzen
Utrecht was de eerste met een regenboogstadsprijs maar niet meer de enige. In 2009 begon Den Haag met haar prijs, vernoemd naar voetbalscheidsrechter John Blankenstein. In 2015 startte Schiedam met de Jilles Bruggeman Penning. De Utrechtse cabaretier Claudia de Breij ontving deze penning in 2020. Rotterdam volgde in 2022 met de Joanne Ellenkamprijs, vernoemd naar de Rotterdamse politica en bestuurder die in dit jaar overleed.
Voor de volledigheid is het vermelden waard dat COC regio Nijmegen al sinds 1996 de Burgemeester Dalesprijs uitreikt. Deze richt zich echter op inclusie in brede zin en niet specifiek op LHBTI+.
Buitenlandse prijzen
Buiten ons land zijn er vele LHBTI+-prijzen. Dat zijn er te veel om te vermelden en daarom hier slechts enkele voorbeelden. De bekendste is de regen aan zogenaamde GLAAD media prijzen in de VS, de regenboogvariant op de Oscars. De eerste werden uitgereikt in 1990. Er is sinds 1998 ook een prijs voor wetenschappers, de Brudner Price van de Yale-universiteit in de VS. Duitsland kent sinds 1998 een prijs voor mediabedrijven, de Felix Rexhausen Preis, uitgereikt door de Duitse regenboogjournalistenbond. Het Verenigd Koningrijk kent sinds 2015 de British LGBT Awards als opvolger van eerdere Stonewall Awards.
Evert van der Veen
Prijswinnaars
Burgemeester Annie Brouwer-Korf neemt als eerste de naar haar vernoemde prijs in ontvangst. Daarna volgden:
2008: wetenschapper en activiste Judith Schuyf
2009: Marischka Verbeek van boekhandel Savannah Bay
2010: Jacques Drabbe, erelid van COC Midden-Nederland
2011: jongerenorganisatie PANN
2012: Feibe Zweers van café Body Talk
2013: zangkoor Cantotori del Duomo
2014: COC-MN-werkgroep voor vluchtelingen Cocktail
2015: Utrecht Gender Divers
2016: Theater AanZ
2017: documentaire Breaking Borders
2018: Jan Scheepstra (postuum) van disco De Roze Wolk
2019: Games[4diversity] stimuleert diversiteit in games, oprichter Menno van Pelt-Deens.
2020: oud-burgemeester Jan van Zanen
2012: Elias van Mourik met het regenboogfietspad op het Science Park en Hans Kuperus, voormalig Chef Kabinet van de gemeente, eenmalig de Liftetime Award.
2022: Utrecht Pride van initiatiefnemer / voorzitter Robbert Kalff
2023: Utrecht Queer Film Festival van initiatiefnemer/voorzitter Joost de Vries.
Actuele informatie over de Annie Brouwer-Korfprijs via het Utrecht Queer Culture Festival.
Externe links
Annie Brouwer-Korf prijs: Utrecht Queer Culture Festival; Gemeente Utrecht
Annie Brouwer-Korf: Wikipedia; Parlement
Nederlandse regenboogprijzen: Bob Angelo penning en oorkonde, Jos Brink Prijs, John Blankenstein Prijs – Den Haag, Jillis Bruggeman Penning – Schiedam, Joanne Ellenkamprijs – Rotterdam, Burgemeester Dalesprijs – Nijmegen
Buitenlandse regenboogprijzen: media: GLAAD – VS, wetenschap: Brudner / Yale – VS, Journalistiek: Felix Rexhausen Preis – Duitsland, British LGBT Awards