2021

Regenboog­fietspad

Je bent hier: Canon » 2021 Regenboog­fietspad

Het langste regenboogfietspad ter wereld

 

2020 – Heel de wereld was ondergedompeld in de coronapandemie. Dit had ook veel impact op het leven van de LHBTIQ+ gemeenschap. Er waren minder mogelijkheden elkaar te ontmoeten, minder mogelijkheden om je seksuele gerichtheid te onderzoeken en meer psychische problemen. Toch gebeurde er tijdens deze pandemie ook iets in Utrecht waar uiteindelijk wereldwijd aandacht voor kwam.

Het begon met een idee van Elias van Mourik, student aan de Hogeschool Utrecht die gevestigd is op het Utrechtse Science Park. Elias vond de campus maar een grijze bedoening. Juist zo’n diverse plek, met mensen uit alle windstreken, creatievelingen, onderzoekers, wetenschappers kortom diversiteit alom, kon wel wat kleur gebruiken. Geïnspireerd door het Regenboogzebrapad dat op een centrale en in het oog springende plek in de Utrechtse binnenstad is aangelegd besloot hij in december 2020 een poging te wagen een uitgestrekt Regenboogfietspad te realiseren in het Science Park. Een schitterende manier om aandacht te krijgen en vast te houden voor de LHBTIQ+ community.

Met hulp van Melody Deldjou-Fard, raadslid voor GroenLinks in Utrecht en al jaren een voorvechter van een diverse en inclusieve maatschappij kwam hij in contact met de gemeente. In een brief aan de gemeente legde hij zijn idee uit. Het plan werd breed ondersteund door relevante LHBTIQ+ers in de stad. Uiteindelijk haakten ook de Hogeschool Utrecht, de Universiteit van Utrecht en het Universitair Medisch Centrum aan bij het initiatief. Dit alles met een positief resultaat. Het plan werd omarmd.

Er werd een projectplan opgesteld en heel voortvarend werd op 7 juni begonnen met de aanleg van het Regenboogfietspad. Volledig klaar op 11 juni! Het werd wereldwijd opgemerkt en met haar 570 meter lengte heeft Utrecht een wereldrecord te pakken.

Op 29 augustus 2021 won initiatiefnemer Elias van Mourik de Annie Brouwer-Korf prijs vanwege zijn bijzondere bijdrage aan de emancipatie en acceptatie van LHBTIQ+-ers. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Midzomergrachtfestival.

 

Elias van Mourik

 

Film (3 min.) Utrechts Regenboogfietspad

Film (2 min.) Utrechts Regenboogfietspad maken