Verhalen uit de Utrechtse queer historie

Vliegend blaadje (fragment) uitgebracht bij de executie van drie sodomieten in Delft, 24 juli 1730.

Sodomieten als zondebokken

De sodomietenvervolging van 1730 vormde een keerpunt omdat de ‘stomme zonde’ niet meer verborgen werd gehouden. 

Zitting van het vijfde Internationale Congres voor Criminele Antropologie in de aula van de Universiteit van Amsterdam, september 1901

Van sodomiet naar homoseksueel

Kenden we eerst alleen de sodomiet, in de loop van de 19de eeuw deden de pederast, de uranist, de urninde en de homoseksueel hun intrede.

Gedenksteen, 2014

Het Utrechtse homomonument

Direct na de bevrijding verrezen overal in Nederland monumenten die herinnerden aan de oorlog.

De Nieuwekade in 1967 met rechts van het busje het urinoir 'de Mosterd' dat door agenten van de zedenpolitie in de gaten werd gehouden vanuit Van Rijn's Mosterdfabriek (Het Utrechts Archief, collectie beeldmateriaal)

Utrechtse slachtoffers van 248bis

Hoeveel Utrechtse homoseksuele mannen en lesbische vrouwen slachtoffer zijn geworden van 248bis valt niet meer te achterhalen.

Sobrinobar in 1986, een jaar voor de sluiting.

1949-1979 Veranderende tijden

In navolging van kerk, wetenschap en overheid beschouwden de meeste Nederlanders in de naoorlogse periode homoseksualiteit als een zonde, ziekte of misdaad.

Hongerdoek van ds. Jan Haen en het Werkverband van Katholieken Homo Pastores (WKHP), 1987

lhbtqia+ christenen in de Domstad

In Utrecht veranderde vanaf de jaren vijftig de relatie tussen het christelijk geloof en homoseksualiteit. Activisten zetten zich in voor acceptatie en organiseerden demonstraties.

Cover van Mannen die 'anders' zijn. Oorspronkelijke realistische roman door Jan Brandts uitgegeven in 1963 door uitgeverij Orion in Amsterdam.

De tragiek van een mensenleven, een Utrechtse homoroman uit 1963

In de Utrechtse ‘realistische roman’ Mannen die ‘anders’ zijn uit 1963 gebruikt de auteur het jaren zestig decor van Utrecht om het verhaal zo werkelijkheidsgetrouw mogelijk te maken.

Atalanta website

Atalanta

Rond 1980 begonnen Rymke Wiersma en Weia Reinboud de anarkafeministische drukkerij en -uitgeverij Atalanta in Utrecht. Zij creëerden daarmee een platform voor het verspreiden van “aardige filosofie”… .

En toen, nieuwsbrief van het Lesbisch Archief Utrecht

Lesbisch Archief Utrecht

Het Lesbisch Archief Utrecht werd in 1982 opgericht in navolging van Leeuwarden, Amsterdam en Nijmegen.

Janjob Remmers op het orgel van de Domtoren in 1987

Pareldagen

De Utrechtse organist Janjob Remmers (1956-1994) heeft vier jaar geleefd met  aids. Enkele delen uit het dagboek van zijn moeder uit die tijd.