Je bent hier: Canon » Verhalen » Midzomergrachtfestival

Het Midzomergracht festival, 25 jaar

Het Midzomergracht festival is sinds 2013 geen ‘homocultureel festival’ meer. Utrecht en de wijde omgeving zijn namelijk kleurrijker en diverser dan wat je op basis van de term ‘homo’ zou kunnen denken. We vieren het festival daarom met ons motto:

All generations celebrate diversity together

In 1997 begon het Midzomergracht festival als tweedaags evenement om Utrecht te laten kennismaken met de vele mooie kanten van de homocultuur. Meteen bleek dat Midzomergracht ook aansloeg buiten de stad Utrecht. Duizenden mensen kwamen uit het hele land naar de Oudegracht, waar het spektakel op en rond de middeleeuwse werven plaatsvond. Reden genoeg om Midzomergracht in de jaren daarna een landelijke opzet te geven. Utrecht zette zich daarmee stevig op de Nederlandse ‘regenboogkaart’.

Vanaf 1999 werd Midzomergracht een cultureel festival dat een week duurde. Dat jaar startte het festival met een Mega Pann-feest en een internationaal volleybaltoernooi. Het werd afgesloten met een klassiek openluchtconcert en het traditionele Midzomergracht Spektakel. Tussendoor waren er een literaire avond, een filmfestijn, een MasterClass en een congres, een open podium, een historische roze stadswandeling en verscheidene sportwedstrijden. In de jaren die volgden, werd het programma van het festival steeds verder uitgebreid.Op 5 mei 2002 ontving Stichting De Overkant, de vrijwilligersorganisatie achter het Midzomergracht festival, de Tolerantieprijs van de stad Utrecht – een serieuze mijlpaal en een erkenning voor het vergroten van tolerantie tegenover homoseksuele mannen en vrouwen. De Tolerantieprijs werd uitgereikt door de toenmalige burgemeester van Utrecht, mevrouw mr. A.H. Brouwer-Korf.

In 2005 stelde Stichting De Overkant een visiedocument op: ‘Diversiteit als drijfveer’. Een hoogtepunt van de week, het gratis toegankelijke spektakelfeest in de open lucht, vond plaats rondom een brug over de Oudegracht. In 2008 is een uitstapje gemaakt naar het ook sfeervolle plein bij de Jacobikerk, maar daarna werd de traditie van samen feesten op de gracht weer in ere hersteld.

In 2016 sloegen het jubilerende Midzomergracht festival en COC Midden-Nederland de handen ineen voor een eerste Utrechtse Walk of Love. Samen vierden we niet alleen de 20e editie van het festival, maar ook de seksuele diversiteit en genderdiversiteit, door met de grootste regenboogvlag van Nederland door de stad te lopen.

 

Henny Bos en Marion Etman