Je bent hier: Canon » Verhalen » Roze Lente

Roze lente

 

De coördinatie van De Roze Lente werd gevoerd door het projectteam, bestaande uit de beleidsmedewerker Jan Vesters (coördinator en regisseur van De Roze Lente) en 5 vrijwilligers; Anja van Belkum en Henny Bos, Kaï de Wijs, Marion Etman en in het begin Paul ter Veld afgewisseld met tijdelijke vrijwilligers. Ieder teamlid kreeg een portefeuille met daarin een aantal projecten en producties.

De eerste Roze Lente duurde van 13 mei tot 22 juni 1997. Zes weken lang werden diverse activiteiten in de stad Utrecht georganiseerd. Een greep uit de activiteiten levert het volgende beeld; een roze kunstroute, de homo-informatiegids De Roze Kant, het literaire programma ‘Uit de Boekenkast’ van boekwinkel Savannah Bay, een roze filmfestival in filmtheater ’t Hoogt, diverse (multiculturele) theaterproducties, volleybaltoernooi, diverse foto-exposities door de stadscafés en gemeente instellingen, feesten en discussiebijeenkomsten. Er werd zelfs een roze lente lied gecomponeerd “Hé weet je het al!” dat zes weken lang door de stad moest galmen als soort herkenningsmelodie, geschikt voor koren en het carillon van de Dom. Bij de opening van het festival draaide het draaiorgel de Utrechtenaar op het bordes van het stadhuis het lied samen met een gelegenheidskoor.

In het kader van De Roze Lente kwam ook de publicatie uit van ‘Utrechts Roze Routes’, twee roze stadswandelingen, die langs beroemde en beruchte plekken in Utrecht voeren.
“De Utrechtse Krul”. De krullen werden tot 1985 gebruikt als openbare urinoirs. Ze waren populair als ontmoetingsplek voor homomannen. De tijdelijke Utrechts Krul werd een zuil met informatie over het homo- en lesbische leven vroeger en nu in Utrecht.

Nog een bijzonder onderdeel vormde de TalkExpoShow met HoLé’s uit de zustersteden van Utrecht; Brno (Tsjechië) en León (Nicaragua), een talkshow met expositie over internationale lesbische en homosolidariteit.

Roze Lente 1998

De tweede Roze Lente werd op 20 juni 1998 geopend met het Midzomergracht Spektakel. Dit werd van 21 t/m 26 juni gevolgd door 5 Roze Lentedagen en op 27 juni 1998 afgesloten met De Roze Zaterdag.

De invulling van het Midzomergracht Festival bestaat nog steeds uit activiteiten die het eerste jaar door De Roze Lente geïnitieerd zijn, zoals het literaire programma ‘Uit de Boekenkast’ van Savannah Bay, een roze filmfestival, de roze stadswandeling, het buitenvolleybal toernooi en Panndora (voorheen het Mega PANN feest).

De Roze Lente, een 6 weken durend festival was in feite de aanjager van het jaarlijks terugkerende Midzomergracht Festival, inmiddels uitgegroeid tot een 10-daagse periode waarin volop aandacht voor LHBTI+. Of de doelstelling van de Roze Lente gerealiseerd is valt moeilijk te meten. In 1998 werd daarom de bekendheid van De Roze Lente gemeten in het Nieuw Utrecht Peil.[1] Jan Vesters herinnert zich dat 65% van de Utrechtse bevolking bekend was geworden met één of meer van activiteiten van De Roze Lente.

TalkExpoShow: Gedurende een week waren gasten uit Brno en León in Utrecht aanwezig. Naast emotionele steun werd actief gewerkt aan de invulling van het thema homoseksualiteit binnen de stedenband Utrecht- León en binnen de Dienst Internationale Samenwerking van de gemeente Utrecht. De toenmalige burgemeester van León, Rigoberto Sampson Granera (1997 – 2000), was op uitnodiging van de gemeente Utrecht in Utrecht. Na overleg met hem, heeft hij toen ook deelgenomen aan de TalkExpoShow. Ter plekke werden de gezichten van de homo’s en lesbo’s op de foto-expositie met balkjes voor de ogen afgeplakt, omdat homoseksualiteit in Nicaragua op dat moment een strafbaar feit was. De samenwerking leidde tot een Cultureel Festival in León in 2004 en 2005, gebaseerd op het concept van het Midzomergracht Festival.

PR: Tie van der Horst maakte een filmverslag ‘Twee over Roze’ van het hele festival en de voorbereiding. Dat verslag wordt doorsneden met het portret van twee Utrechtse homoseksuelen. Deze documentaire had zijn première een week na afloop van het festival in filmtheater ’t Hoogt. Fotograaf Dorien Koppenberg verzorgde met honderden foto’s het beeldverslag van het hele festival.

De Roze Lente kende een gigantische PR campagne, wat ook inzet was van de gemeente Utrecht. Het was de bedoeling om zoveel mogelijk mensen in de stad op een positieve manier te bereiken met deze campagne. De posters ontworpen door de Design Politie hingen levensgroot (175 cm bij 118,5) in Abri’s en zogeheten culturele frames door de stad heen. Het beeldmateriaal is geëxposeerd in Los Angeles tijdens een Dutch Design expositie.

De Roze Lente leverde een betere samenwerking op tussen roze organisaties onderling. De resultaten van De Roze Lente leven voort in het Midzomergracht Festival.

 

Henny Bos en Marion Etman