4 mei

4 mei

Op 4 mei herdenken wij oorlogsslachtoffers. Wat weten we over LHBTI+ in de Tweede Wereldoorlog?

Judith Schuyf

Judith Schuyf

Maurice van Lieshout beschrijft de carrière van historicus, archeoloog en lhbti+-activiste Judith Schuyf. Zij strijd haar leven lang al voor de rechten van LHBTI+.  

Homoseksualiteit bij Wim Sonneveld

Homoseksualiteit bij Wim Sonneveld

Sonneveld-kenner Carel Jansen gaat in het venster over de Utrechtenaar Wim Sonneveld dieper in op de rol van homoseksualiteit in zijn leven en carrière.

Nieuw: Gloria Wekker

Nieuw: Gloria Wekker

Marijke Huisman beschrijft het leven van Gloria Wekker, de tweede Surinaams-Nederlandse vrouw die hoogleraar werd aan de Universiteit Utrecht. Zij zette het kruispuntdenken op de agenda.

Nieuw venster: Marie Anne Tellegen

Nieuw venster: Marie Anne Tellegen

Maurice van Lieshout beschrijft het leven van Marie Anne Tellegen, beter bekend als Dr. Max, de verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Ze was de onderburgemeester van Utrecht voor de oorlog en de onderkoningin van Nederland na de oorlog.

Nieuw venster over Frederik van Renswoude

Nieuw venster over Frederik van Renswoude

QUS heeft een nieuw canon over bekende Utrechtse LHBTI+. De eerste twee vensters zijn voor sodomiet en edelman Frederik van Renswoude en kunstenares en transgenderactiviste Dirkje Kuik.

Digitaal erfgoed

Digitaal erfgoed

De Koninklijke Bibliotheek slaat onze website vanaf vandaag regelmatig op. Zo blijft de Utrechtse regenboogcanon ook in de toekomst beschikbaar voor onderzoek.

Ook zo!

Ook zo!

QUS wil een serie portretten maken van beroemde Utrechtenaren (v/m/x) uit heden en verleden. Wie wil jij op de lijst naast Claudia de Breij, Dirkje Kuik, Robert Long, Wim Sonneveld en baron Van Renswoude?

Sporters

Sporters

QUS is op zoek naar bekende Utrechtse LHBTI+-sporters uit heden en verleden. Ken je iemand of ben je het zelf?

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de maillijst van QUS! Dan sturen we je af en toe een berichtje over activiteiten, nieuws, nieuwe canonvensters of als we een vraag hebben.