1931 – 1994

Ien Dales

Je bent hier: Oók zo » 1931 – 1994 Ien Dales

Dit venster is in de maak; hier een tijdelijke tekst.

 

PvdA-politica

 

Catharina Isabella Dales (Arnhem, 18 oktober 1931 – Utrecht, 10 januari 1994) was een Nederlands politica voor de PvdA. Zij was onder meer staatssecretaris van Sociale Zaken, minister van Binnenlandse Zaken en Tweede Kamerlid. Zij woonde met haar partner Elisabeth Schmitz in Utrecht tot haar dood in 1994. Aan de uitspraken van Dales over integriteit bij de overheid wordt nog steeds gerefereerd. Haar bekendste uitspraak, “een beetje integer kan niet”, deed ze in 1992 bij een lezing over het onderwerp.

Dales studeerde andragogie aan de Universiteit van Amsterdam, nadat ze al bijna 20 jaar bij de stichting “Kerk en Wereld” had gewerkt. Tussen 1977 en 1981 was zij directeur van de Sociale Dienst in Rotterdam, waar zij nauw contact had met de wethouder van Sociale Zaken, Elizabeth Schmitz – met wie zij later een relatie zou krijgen. Bij die Sociale Dienst stelde zij orde op zaken na een fraudeaffaire.

In het tweede kabinet Van Agt was ze staatssecretaris van Sociale Zaken. Als staatssecretaris moest Dales bezuinigen en stelde zij voor om in te grijpen in de Ziektewet. Werknemers zouden bij ziekte nog maar 80 procent van het nettoloon ontvangen in plaats van 100 procent. Daarvoor moest worden ingegrepen in al aangenomen cao’s. Het kabinet botste met de vakbeweging en het plan vond uiteindelijk geen doorgang. Na de val van dit kabinet kwam Dales voor de PvdA in de Tweede Kamer. In 1987 werd ze benoemd tot burgemeester van de gemeente Nijmegen. Al na twee jaar verliet ze deze stad, om minister van Binnenlandse Zaken te worden in het derde kabinet-Lubbers. Dales zette hier onder meer het thema integriteit van overheid en politie op de agenda. Ze ontwierp een nieuw decoratiestelsel, waarin de nadruk lag op maatschappelijke verdiensten in plaats van maatschappelijke status. Veel onderscheidingen voor ambtsjubilea, de zogenaamde “zitlinten”, moesten wijken voor de actieve burger. Het stelsel werd ingevoerd in 1994.

Op 10 januari 1994 overleed ze plotseling aan een hartaanval. Dales werd na een herdenkingsdienst in de Dom in Utrecht begraven op begraafplaats Moscowa in haar geboorteplaats Arnhem. Op haar graf staat een robuuste witte steen.

Dales leek tijdens haar leven wars van uiterlijk vertoon. Haar verschijning gaf veelal blijk van solidariteit met de economisch zwaksten in de samenleving. Dit en haar veelal eigenzinnige optreden, maakten haar tot een populair en bekend politicus. In Nijmegen kreeg ze de koosnaam Ma Flodder, naar het gelijknamige karakter uit de Nederlandse speelfilmreek.

Bij de gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het COC Nijmegen werden de jaarlijkse Burgemeester Dales Prijs (1996) en de Burgemeester Dales Lezing (1998) in het leven geroepen door toenmalig COC-voorzitter Henk Beerten en schrijver Cees van der Pluijm.

Bron: Wikipedia

Literatuur

 

Th.H. Dragt e.a., “Een beetje integer bestaat niet. Minister Ien Dales – Een leven tussen geloof en dienen” (Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel, 2004)

 

 

Externe links

 

Wikipedia