Over ons
De Utrechtse Regenboog Canon, een overzicht van de geschiedenis van het ‘roze leven’ in Utrecht vanaf de 18de eeuw. QUS / Queer-U-Stories maakt deze LHBTI+-historie toegankelijk en houdt zo de Utrechtse regenbooggeschiedenis levend.
In de afgelopen decennia is er nieuw materiaal beschikbaar gekomen en zijn er bijzondere ontdekkingen gedaan. Feiten en gebeurtenissen die niet vergeten mogen worden. Queer-U-Stories verzamelt, analyseert, presenteert dit materiaal en houdt het up-to-date.
Vele vrijwilligers werken aan de Utrechtse Regenboog Canon. Het kernteam bestaat uit:
- Kees van den Berg →
- Marijke Huisman →
- Maurice van Lieshout →
- Gianna Mula →
- Evert van der Veen →
- Fabienne van Wijngaarden →
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma ontvangt de broche met het Queer-U-Stories logo van sieradenontwerpster Jet Bartman bij de lancering van de Utrechtse Regenboog Canon op 11 oktober 2021 in het stadskantoor. Foto: Bas van Setten.

Op Utrecht Pride 2022 zwaait Dijksma vanaf de Catharijnesingel deelnemers op de boot van de gemeente Utrecht toe. Op de zijkant van de boot de Utrechtse Regenboog Canon.
Kees van den Berg (1948) is geboren en getogen Utrechter en sinds begin 70er jaren op meerdere fronten actief op het terrein van LHBTI-emancipatie (o.a. COC-Midden Nederland, Flikkercabaret Spitsroeden, de homohoreca, Midzomergrachtfestival, LHBTI-beleidsadviseur gemeente Utrecht). Mede door zijn toedoen vond in 2013, het jaar van de Vrede van Utrecht, de Roze Zaterdag in Utrecht plaats. De laatste jaren zet hij zich in als ambassadeur bij stichting Roze 50+, belangbehartiger van LHBTI-ouderen. In seizoen 2018 -2019 was hij Mr. Senior Pride Nederland. Hij is in 2022 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor de LHBTI+-emancipatie.
Marijke Huisman (1972) is universitair docent Publieksgeschiedenis, Educatie en Burgerschap bij de Universiteit Utrecht. Ze is geïnteresseerd in emancipatoire geschiedbeoefening en publiceerde onder andere Savannah Bay. Geschiedenis van een bijzondere boekwinkel, 1975-2019. Ze werkt nu aan een Queer geschiedenis van Nederland.
Maurice van Lieshout was in de jaren 70 en 80 actief in het Utrechtse en landelijke COC en medewerker van Sek en Homologie. Hij nam het initiatief tot de tentoonstelling Goed Verkeerd (Amsterdams Historisch Museum 1989) en was van 1988 tot 1994 docent literaire homostudies aan de Universiteit van Amsterdam. Maurice schreef een groot aantal artikelen over de geschiedenis van homoseksualiteit en is samensteller en medeauteur van een aantal boeken op dat terrein. Hij werkt nu aan een boek over de eerste generatie homoactivisten in ons land.
Evert van der Veen (1960) is kwartiermaker. Sinds de jaren 80 actief in het roze leven in Utrecht. Hij begon zijn carrière als docent/onderzoeker bij Homostudies op de Universiteit Utrecht en was ambtenaar regenboogbeleid van de gemeente Utrecht. Evert stond aan de wieg van het MidZomerGracht festival, was voorzitter van stichting EuroGames Utrecht, COC Midden-Nederland en de gemeentelijke LHBTI+-adviescommissie. Hij schreef boeken en artikelen over uiteenlopende onderwerpen waaronder over homoseksualiteit en ontwikkelde websites voor o.a. de Utrechtse Regenboog Alliantie 50+ i.o.. In 2021 is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor de LHBTI+-emancipatie.
Fabienne van Wijngaarden (2003) studeert geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en is actief bij de Utrechtse Historische Studenten Kring. Daar is ze hoofdredacteur van het populair-wetenschappelijke tijdschrift Aanzet. Daarnaast is ze lid van de Jongerenraad van gemeente Buren. Samen met de andere leden heeft ze in 2022 de prijs ‘Kanjer van Buren’ gewonnen.