Over ons
De Utrechtse regenboogcanon is een overzicht van de queer historie in de stad Utrecht vanaf de 18de eeuw.
Het vrijwilligersinitiatief dat aan deze canon werkt, heet Queer U Stories. Dat staat voor Queer Utrecht Stories: verhalen over het Utrechtse regenboogleven. Het is ook een woordspeling op Queer Your Stories: maak je verhalen queer. De afkorting QUS spreek je uit als ‘kus’.
Team
Het QUS-team bestaat uit gemotiveerde vrijwilligers. Zij verzamelen, analyseren en presenteren deze geschiedenis en houden haar up-to-date. Ze leveren betrouwbare informatie als onafhankelijke deskundigen. Het team krijgt veel hulp. Het kernteam bestaat uit (klik op de naam voor foto en CV):
Website
De Utrechtse regenboogcanon op deze website was de start van QUS. Sinds de lancering in oktober 2021 hebben meer dan tienduizend mensen de canon bekeken en duizenden volgen haar ontwikkkeling via mail, socials, bijeenkomsten, artikelen en wandelingen. En de canon blijft groeien. De website omvat:
- Canon: gebeurtenissen uit de Utrechtse queer geschiedenis
- Oók zo: mensen die zich niet hielden aan conventionele sekse- en genderrollen en zo een voorbeeld werden voor anderen.
- Verhalen: achtergronden van de Utrechtse regenboogcanon.
Nieuwe items op onze website maken we bekend via onze mailservice en op onze sociale media.
Activiteiten
Het QUS-team brengt de vaak vergeten queer geschiedenis onder de aandacht met verschillende partners.
- Voordrachten: het team vertelt op verzoek verhalen over de Utrechtse queer historie. Beluister bijvoorbeeld de podcast met Marijke Huisman en bekijk de lezing van Maurice van Lieshout en Marijke Huisman.
- Wandeling met gids: de Queer City Walk, de historische stadswandeling, is inmiddels vele keren georganiseerd.
- Wandelroute: het team presenteerde in 2023 de Queer City Map, een plattegrond van de Utrechtse binnenstad met een wandeling door de queer historie. Online vind je een queer route in de Utrecht Time Machine
- Canon in het Engels: het team lanceerde in 2023 de Engelstalige versie van deze website.
- Boek: het team presenteerde in oktober 2024 een boek over de queer historie: Utrechtenaren, een queer geschiedenis, te koop voor € 29,95 bij de boekhandel en online bij de uitgever, WBOOKS.
- Tentoonstelling: het team presenteerde in oktober 2024 een tentoonstelling in het Utrechtse stadhuis.
De canon inspireert mensen om met de Utrechtse queer historie aan de slag te gaan, zoals theatermakers, beeldend kunstenaars en musici (zie illustraties).
Eigen historie
Bij het aantreden van Kees Diepeveen als de Utrechtse wethouder diversiteit in 2016 wijdde de Utrechtse regenbooggemeenschap hem in met een wandeling door de rijke Utrechtse queer geschiedenis. Diepeveen was hier zo enthousiast over dat hij subsidie verstrekte voor een project over de queer historie. Het team startte met de online regenboogcanon die ze lanceerde op Coming Out Day 2021. Wat volgde en nog steeds doorgaat, is een golf van creatieve producties over de Utrechtse queer historie.
Het QUS-kernteam
Klik op de foto voor een CV
Justine Allasia
Kees van den Berg
Lieve van Borssum Waalkes
Nine Geertman
Iris Bouman
Marijke Huisman
Maurice van Lieshout
Gianna Mula
Evert van der Veen
Eric Vocking
Kees van den Berg (1948) is geboren en getogen Utrechter en sinds begin 70er jaren op meerdere fronten actief op het terrein van LHBTI-emancipatie (o.a. COC-Midden Nederland, Flikkercabaret Spitsroeden, de homohoreca, Midzomergrachtfestival, LHBTI-beleidsadviseur gemeente Utrecht). Mede door zijn toedoen vond in 2013, het jaar van de Vrede van Utrecht, de Roze Zaterdag in Utrecht plaats. De laatste jaren zet hij zich in als ambassadeur bij stichting Roze 50+, belangbehartiger van LHBTI-ouderen. In seizoen 2018 -2019 was hij Mr. Senior Pride Nederland. Hij is in 2022 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor de LHBTI+-emancipatie. Over zijn leven maakte RTV Utrecht een korte impressie.
Marijke Huisman (1972) is universitair docent Publieksgeschiedenis bij de Universiteit Utrecht. Ze is geïnteresseerd in emancipatoire geschiedbeoefening en publiceerde onder andere Savannah Bay. Geschiedenis van een bijzondere boekwinkel, 1975-2019. Zij schreef samen met Maurice van Lieshout en Evert van der Veen het boek Utrechtenaren, een queer geschiedenis ( W-books, oktober 2024). Ze werkt nu aan een Queer geschiedenis van Nederland.
Maurice van Lieshout (1953) was in de jaren 70 en 80 actief in het Utrechtse en landelijke COC en medewerker van Sek en Homologie. Hij nam het initiatief tot de tentoonstelling Goed Verkeerd (Amsterdams Historisch Museum 1989) en was van 1988 tot 1994 docent literaire homostudies aan de Universiteit van Amsterdam. Maurice schreef een groot aantal artikelen over de geschiedenis van homoseksualiteit en is samensteller en medeauteur van een aantal boeken op dat terrein. Hij schreef samen met Marijke Huisman en Evert van der Veen het boek Utrechtenaren, een queer geschiedenis ( W-books, oktober 2024). Hij werkt nu aan een boek over de eerste generatie homoactivisten in ons land.
Evert van der Veen (1960) is kwartiermaker. Sinds de jaren ’80 is hij actief in de Utrechtse queer gemeenschap, waar hij boeken en artikelen publiceerde en websites ontwikkelde. Evert begon zijn carrière bij Homostudies op de Universiteit Utrecht en was later ambtenaar regenboogbeleid van de gemeente Utrecht. Hij was een van de grondleggers van het MidZomerGracht festival en EuroGames Utrecht. Daarnaast was hij voorzitter van COC Midden-Nederland en de Utrechtse adviescommissie LHBTIQ+. In 2021 werd Evert benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, ter erkenning van zijn inzet voor de lhbtiqa+-emancipatie. Samen met Maurice van Lieshout en Marijke Huisman schreef hij het boek Utrechtenaren, een queer geschiedenis (W-books, oktober 2024).
Foto: Angeliek de Jonge
Lieve van Borssum Waalkes (2000) heeft Liberal Arts & Sciences; International Law & Political Science/IR gestudeerd aan University College Utrecht. Eind vorig jaar heeft ze haar laatste semester volbracht op uitwisseling aan de University of California, Santa Barbara. Tijdens haar studie heeft ze een bestuursjaar gedaan en deel uitgemaakt van creatieve initiatieven zoals het UCU Fashion Design Team. Ze werkt nu bij een museum, wat goed past bij haar liefde voor kunst.
Eric Vocking (1963) is een geboren en getogen Utrechter. Sinds 2000 is hij zelfstandig grafisch ontwerper en runt met een collega ontwerpbureau Via Bertha.
In 1985 werd hij vrijwilliger bij het COC. Een paar jaar later stapte hij over naar PANN en was daar feestmedewerker en bestuurslid. Voor het Midzomergracht festival deed hij de eerste 10 jaar de vormgeving. In 2018 gaf hij het boek over de geschiedenis van de Roze Wolk en de Wolkenkrabber ‘Roze Wolkennachten’ vorm. Nu is hij bestuurslid van de Utrechtse LHBTIQ+-zwemvereniging Nat Utrecht en verzorgt de vormgeving van het clubblad de Natte Krant. Hij ontwierp het QUS-logo en ontwerpt de Queer City Map van QUS.
Iris Bouman (1998) is historicus en geïnteresseerd in queer geschiedenis. Na studies Geschiedenis en Genocidestudies werkt ze nu als historicus aan uiteenlopende projecten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Ook schrijft ze regelmatig over muziek, onder andere bij 3voor12 Utrecht.
Justine Allasia (1998) is geboren in Frankrijk en verhuisde in 2019 naar Nederland voor de voortzetting van diens studie. Die voltooide een master in planologie in 2021 en in cultuurgeschiedenis en erfgoed in 2023. Justine is geïnteresseerd in queer geschiedenis, de- en postkoloniale geschiedenis en in hiphopcultuur. Die is op zoek naar een PhD-studie en doet in de tussentijd onderzoek voor QUS en werkt aan publicaties over de doorwerking van het koloniale verleden en vrouwenactivisme.
Nine Geertman (1976) woont sinds 2004 in Utrecht. Ze is werkzaam als zelfstandig grafisch vormgever. Nine haar werk vertelt verhalen, het laat je een beleving ondergaan. Deze beleving is te zien in de vorm van tentoonstellingen, musea, experience centers, magazines, huisstijlen, campagnes en meer. Daarnaast fotografeert ze regelmatig binnen de LHBTIQ+ gemeenschap. Voor QUS ontwierp zij de tentoonstelling Queer Utrecht Stories. Deze expositie was in 2024 te zien in het stadhuis van Utrecht en is online HIER te vinden.